Snelle levering in heel Nederland Alleen de beste kwaliteit Gratis verzending Van 1 tot 10.000M²
Snelle levering in heel Nederland Alleen de beste kwaliteit Gratis verzending
Straatzand 2800 kg (2m³)
Straatzand 2800 kg (2m³)
Als je een bestrating gaat aanleggen, heb je een laag straatzand nodig voor het beste en duurzaamste resultaat.

Verzendkosten

€ 0,00

Standaard levertijd

3-5 werkdagen. Levering met kooiaap of kraanwagen

€ 259,95 *
€ 239,95 *
Prijs per 2m3 (2800 kg) straatzand
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Wat is straatzand en waar wordt het voor gebruikt?

Straatzand is geschikt als onderlaag voor bestratingen zoals een oprit, looppad of terras. Afhankelijk van de oorspronkelijke ondergrond en de functie van de nieuwe bestrating kan het verstandig zijn te kiezen om onder deze laag straatzand eerst een laag ophoogzand aan te brengen. Deze soorten worden nogal eens verward of gebruikt voor een verkeerd doeleinde, maar hebben toch écht andere eigenschappen die in acht genomen moeten worden bij de aanleg van een nieuwe bestrating.

Ophoogzand is een goedkoop soort zand omdat er weinig eisen aan gesteld worden. Het is een fijn zand met veel onzuiverheden. Het is goed geschikt om grond op te hogen en stabiliseren, maar heeft door de structuur een minder goede waterdoorlatende werking. Als u dit zou gebruiken als straatzand kan dit al snel problemen veroorzaken zoals verschuivingen en verzakkingen.

Straatzand heeft een goede balans tussen een grovere korrelstructuur en kleinere deeltjes en is erg zuiver. Het is daarom goed af te rijen (uitvlakken met een lat) en erg goed te verdichten met een trilplaat. Deze eigenschappen maken dat straatzand goed geschikt is om grond te stabiliseren om de bestrating te voorzien van een goede waterafvoer.
 

Hoeveel straatzand heb ik nodig?

Straatzand wordt op zichzelf doorgaans in een laag van ongeveer 15 cm aangebracht voor een stabiele en goed waterdoorlatende ondergrond voor de bestrating. Als de grond meer verhoogd moet worden wordt aangeraden om eerst een laag ophoogzand te gebruiken. 

Houd rekening met het verdichten/inzakken van het zand en houd 10% meer volume aan dan u theoretisch gezien nodig heeft!

Als u bijvoorbeeld een stuk grond heeft van 5 x 6 meter waar een laag van 15 centimeter (0,15 m) straatzand op moet komen te liggen ziet de rekensom er zo uit:

5 x 6 x 0,15 = 4,5 m3

Hiermee heeft u de theoretisch benodigde hoeveelheid straatzand, maar daar moet dus nog 10% bij opgeteld worden omdat het in de praktijk een stuk zal verdichten.

4,5 x 1,1 = 4,95 m3

U heeft dan afgerond dus 5 kubieke meter straatzand nodig.

U kunt, als de situatie het toelaat of erom vraagt, ervoor kiezen een combinatie van ophoogzand en straatzand te gebruiken.
 

Hoeveel ophoogzand en straatzand heb ik dan nodig? En heb ik nog meer nodig misschien?

• Bij een bestrating zoals een looppad of terras op een normale ondergrond die goed waterdoorlatend is, is de richtlijn om ongeveer 10 cm ophoogzand te gebruiken en daarbovenop 5 cm straatzand. Als de grond meer verhoogd moet worden vult u dit uiteraard aan met ophoogzand in de onderste laag. 

Als de ondergrond slecht waterdoorlatend is, bijvoorbeeld kleigrond, wordt aangeraden om voor de onderste laag van ophoogzand 20 cm aan te houden alvorens de laag straatzand van 5 cm aan te brengen voor een extra goede waterdoorlatende werking.

Als er een zachte ondergrond is zoals veengrond, is het belangrijk om de grond eerst ‘steviger en stabieler’ te maken om verzakkingen te voorkomen. Dit kan door lavakorrels, ook wel lavasplit genoemd, te gebruiken. Gebruik dan 15 cm lavakorrels, 10 cm ophoogzand en 5 cm straatzand.

Bij een hoogbelaste bestrating zoals een oprit wordt vaak aangeraden om eerst 30 tot 35 cm puingranulaat aan te leggen om verzakkingen te voorkomen, daar bovenop 10 cm ophoogzand en 5 cm straatzand.

 

  • Verpakt in een Big Bag. 
  • Leveringstijd 3 tot 5 werkdagen. 
  • Prijs inclusief leveringskosten

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.